Reklama
 
Blog | Tomáš Přibyl

TAKŽE TAK: Když vám ráno do ucha zatroubí Elf

Takhle zpětně vám to ráno neumím moc popsat. Patřilo k těm teplejším loňského přelomu zimy a podzimu. Šel jsem do práce, což je moje nejčastější ranní činnost. Vlastně ráno skoro nic jiného nedělám, kromě toho, že se umyju a obleču.

   Všechno kolem bylo normální – včetně mě a mého vnímání světa. Vím, že tohle člověk často neposoudí bez patřičného odstupu, ale jakékoli možné zpochybnění mého duševního a zdravotního stavu musím razně odmítnout. Byl jsem naprosto v pořádku a slyšel jsem to. Bylo důležité to zmínit, protože navzdory tomu, že se cítím normální, jsem slyšel troubení na roh Elfů.

   Úplně cítím ty vše zpochybňující hlasy, takže hned přidám podrobnosti. Nikdy jsem živého Elfa neslyšel, neviděl a jako většina z vás je mám za vymyšlené bytosti z fantasy knížek a filmů. Slyšel jsem zvuk, který pro elfí roh používali ve filmové verzi Pána prstenu a Hobita. Bylo to táhlé zatroubení jako před bitvou v Helmově žlebu, když přijde pár stovkám rohanských bojovníků na pomoc oddíl Elfů (kdo jste to neviděl, podívejte se na to, protože většina lidí to zná, tak bych je opakováním nudil).

   Mimochodem – malá vsuvka. Mám tu scénu rád, protože ve chvíli, kdy se zdá, že naděje opouští Rohan i svět, jí trocha nečekaně sama přijde. A to nejen nečekaně, ale i bez přičinění obránců Helmova žlebu. Vidím v tom, že dobré věci se mohou stávat a stávají, i když to nemůžete nijak ovlivnit.

Reklama

   Ten zvuk nevydali Elfové, ale lidi. O tom se nedá moc diskutovat, tedy pokud nechcete navrhovat možnost, že režisér Peter Jackson je Elf nebo je měl ve štábu. Výše zmínění pochybovači už asi došli k jasnému závěru – někdo v mém okolí vytvořil přístroj nebo něco, co vydává stejný zvuk – vědecké vysvětlení je na světě.

   A já ho ještě podpořím, protože jsem si uvědomil, že ten zvuk přišel z druhé strany města, kudy vede železniční trať. Bylo to zatroubení vlaku, které znělo jako elfí roh z jednoho filmu. Lidé, kteří chtějí mít všechno realisticky podložené, mohou zaplesat. Řekl bych: Užijte si té vysvětlené „záhady“, ale místo toho říkám: Tohle vysvětlení je mi málo.

 

    Lidstvo v poslední době docela dost ovlivňují vědci, kteří se chovají, jako kdyby znali odpověď na každou otázku. Tedy ono je to ještě horší. Dělají zejména z fyziky a jejího poznání Vesmíru nové náboženství a jejich přístup se šíří i do dalších oblastí. Jeho podstatou je, že když rozebereme cokoli na nejmenší částice, ovládneme to a pochopíme. A když se budete ptát, proč jsou věci tak, jak jsou, odpoví vám, že to je zbytečná otázka, protože důvod být nemusí (argument neptejte se, prostě to tak je, ukradli katolické církvi, která ho svého času hojně používala).

   Což o to, nikdo zatím neověřil nebo nevyvrátil, že důvod před začátkem byl a dává všemu smysl. Takže možná byl a možná ne. Přes všechny vědecké poznatky je to vlastně stále otázkou víry a hlavně někteří teoretičtí fyzikové jsou viditelně velmi silně věřící lidé v neověřená fakta a představy.

   Věda sice zažila mnoho století potlačování církvemi a možná si teď jen s nimi vyřizuje účty, ale moudrý člověk ví, že nic neví. Chci říct, že svět je podle mne víc, než vysvětlení vědců. Ta jsou užitečná a prospěšná pro fyzický život, ale Pánbůh s námi, jestli to u nich končí. Protože je to otázkou víry, nemám pro to žádný fyzický důkaz, ale zvedněte hlavu a rozhlédněte se. Fakt je pro vás svět jen hromada hmoty, prostoru a energie?

   Jestli ano, dál nečtěte, protože se vracíme k troubení elfího rohu. To bylo sice výsledkem fyzické reality, ale pro mne mělo i hlubší význam, takže mohu napsat: Já ho slyšel a připomnělo mi, že naděje existuje, i kdybych já už žádnou neměl.

 

   Svět nám toho říká o sobě víc, než vnímáme svými pěti smysly. Jestli to cítíte, jste lidmi a ne jen biomechanickými stroji naprogramovanými jakousi blíže nevysvětlenou náhodou a silami kdesi na počátku.

 

TAKŽE TAK…