Reklama
 
Blog | Tomáš Přibyl

TAKŽE TAK: Ty slipy mi prát budeš! Budeš?

Všechny ženy by měly ve svatební den svatosvatě slíbit svým mužům, že jim budou prát slipy/trenýrky. Feministky nevztekejte se – má to velmi dobrý důvod. V plavkách se do práce chodit nedá.

   Jeden můj kamarád měl to štěstí, že si vzal za ženu ženu, která je velmi oddaná své práci. Je novinářka v tiskové agentuře a vyznává heslo: ČTK – v míru i válce. Proto prakticky ke každé zprávě přistupuje jako k věci státního zájmu a vše ostatní jde stranou.

   Je to přitom z části koníček, protože on vydělává tolik, že je v pohodě uživí, ale ona práci prostě věnuje spoustu času. I přesto si na ni kamarád nestěžuje jako na manželku, co se týče péče o domácnost. Kromě jedné věci. Nechce se jí prát slipy. Přesněji řečeno má v této oblasti nějaký blok nebo co a neustále to odkládá.

   Několikrát už to dovedla tak daleko, že začal dávat najevo nelibost. A pak přišla chvíle, kdy už toho měl dost. Na nedostatek čistých slipů upozorňoval tak dlouho, že když mu došly, vzal si na sebe ostentativně plavky a v nich že půjde do práce. Jak ho znám, prskal při tom spravedlivým hněvem muže, který byl s manželkou trpělivý na samou hranici možného.

Reklama

   Nakonec to pro něj coby zapřisáhlého odpůrce chození naostro dopadlo dobře a manželka odněkud jedny čisté slipy vyčarovala a ostatní dala konečně prát. S kamarádem to ale tak zacloumalo, že se mi s tím svěřil a dodnes na toto téma občas pokecáme, když se vidíme. Takže mohu konstatovat, že od té doby (řadu let) se to takhle už nevyhrotilo.

 

   Asi to trochu vypadá, že kamarád doma nic nedělá a manželka chudák je peskována za bezvýznamné kraviny. Tak to ale u nich není. Patří k párům, které mají role doma vyrovnané, jako málo která manželství. Jinak řečeno jeho ekonomický a praktický podíl na péči o dvě dcery a domácnost je vysoce nad průměrem českých mužů. Možná i proto trpí pocitem, že má na čisté slipy tak trochu právo.

   Kromě toho, že manželce vychází vstříc s tím, kolik času má možnost věnovat práci, by se ale našly i další a mnohem podstatnější důvody, proč je třeba, abyste vy manželky praly svým choťům slipy nebo trenýrky.

   První je nasnadě – často nás muže obviňujete, že myslíme penisem. Pravda, jsou muži, kteří to nepopírají a jsou toho i dokladem. Takže je třeba se pořádně starat, aby nám to myslelo. Nebo – co si o vás jako manželkách pomyslí případné milenky vašich manželů, když uvidí, že se jim nestaráte o spodní prádlo?

   Ale dost rádoby vtipných vysvětlení – pravda je mnohem prozaičtější a skrývá se v klasických rozdílech mezi mužským a ženským mozkem. Ty jsou navzdory feminismu stále ještě nepopiratelným faktem. Jsme prostě dvě různé poloviny jednoho biologického druhu a má to své důvody a výhody.

   Na vině jsou proto výrobci praček. Ti totiž navrhují ovládání svých výrobků tak, že je nám mužům naprosto nesrozumitelné. Praní slipů a praní obecně tak není otázkou nějaké bláznivé převahy mužů nad ženami, nechuti nebo možné dohody, ale záchranou bezmocných. Paradoxně to je tedy naopak a jde o výraz toho, že vy ženy umíte něco, co se my muži nemáme šanci naučit.

   Tak díky, že si to uvědomujete a s láskou nám perete…

 

    TAKŽE TAK…